Balans-540x180

Theo:  Als je ziek bent, hoe kun je dan luisteren naar de symptomen? Kan Michael een handreiking geven hoe je contact met je innerlijk weten kunt maken als je ziek bent?

Michael: Met deze vraag houdt u zich vast aan het huidige zorgstelsel, namelijk je herstelt wat verstoord is. De kunst is om meer aandacht te besteden aan de verlichting van de fysieke celstructuur. Hierdoor gaan mensen preventief te werk waardoor ze achteraf niet hoeven te helen. Als het leed al geschied is, zijn de signalen genegeerd of niet gehoord. Je hebt dan nog steeds ‘wie niet horen wil, moet voelen. ‘ Dit doet een aanslag op de wilskracht die steeds als een automatisme wordt ingezet. Het is beter zichzelf wakker te maken en serieus te nemen.

Philip: Praten we nu over ernstige ziekten of ook over griepjes of verkoudheden? Aan een griepgolf bijvoorbeeld kun je je vaak niet onttrekken.

Theo: Niet iedereen krijgt de griep. Heeft dat met je weerstand te maken? Het menselijk lichaam wordt toch voortdurend blootgesteld aan virussen en bacteriën zonder dat je er ziek van wordt?

Michael: Ja.

Theo: Op het moment dat je ziek wordt, is er dan iets in je systeem wat niet helemaal optimaal functioneert?

Michael: Ja.

Theo: Michael zei net aandacht te besteden aan de preventieve kant. Op het moment dat ik ziek wordt, hoe weet ik dan welke signalen ik veronachtzaamd heb waardoor het kon ontstaan, waar ik voor de volgende keer preventief aandacht aan kan besteden?

Michael: Momenteel vinden op alle niveaus veel heftige processen plaats, zowel op het fysieke, emotionele en rationele vlak, echter niet op het zijnsniveau. Je kunt hierbij denken aan de vraag hoe je omgaat om jezelf in balans te houden waardoor de impact die van de buitenwereld op je af komt niet hoeft te leiden tot een ziekte, een burn-out of dat je totaal uit balans wordt gebracht.

Theo: Wat kan ik doen als ik uit balans raak?

Michael: Er kunnen tegenwoordig zoveel heftige dingen op mensen afkomen. Ze bestrijken drie gebieden. Het psychische; ontvoeringen en oorlogen, dus het nieuws wat er allemaal komt. Mensen die getroffen worden door fysieke tegenslagen. En als derde mensen die in zulke emotionele processen zijn geraakt dat ze min of meer van zichzelf af zijn komen te staan. Dit uit zich in minder toekomstvertrouwen, levensvreugde of minder zelfverzekerd zijn.

Philip: Zou je kunnen zeggen dat als je wilt voorkomen dat je ziek wordt of uit balans raakt, dat je een zekere mate van focus in je leven oproept om die balans te bewaren, een dagelijkse alertheid om je balans te behouden?

Michael: Ja, en dat je tijd en ruimte neemt om bijvoorbeeld met een gebeurtenis op een dag of een impactvolle situatie aan de slag te gaan. ‘Wat doet het mij?’ ‘Wat is daar een reactie van?’ ‘Wat verandert dat in mijn huidige Hier en Nu situatie?’ Je neemt tijd en de ruimte om met jezelf te zijn, om te voelen, te evalueren, om waar te nemen wat er veranderd is door het effect van de ervaring, het nieuws, slecht nieuws, ziekte, fysieke en emotionele processen. Dat je dus tijd neemt om met jezelf bezig te zijn. Dat kan ook aangevuld worden met meditaties, vragen te stellen aan je Hoger Zelf, de signalen van je lichaam te volgen en te waarderen, ook al is je hoofd daar niet blij mee. Dus welke signalen ga je voorrang geven om zo bewust weer de verantwoordelijkheid voor jouzelf te nemen en daarin de voor jou juiste keuzen te maken. Hiermee voorkom je dat het leven buiten jou om, een opeenstapeling kan worden van tegenslag, pech, zwaarte of onbalans. Zo kun je ervoor kiezen om in de hectiek in balans met je eigen leven door te pakken. Samenvattend, door te zorgen dat je in balans blijft, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Dit betekent dat je dagelijks bewust bezig bent om goed voor jezelf te zorgen. Mocht het door de druk van de buitenwereld en de hectiek die zo groot is toch nog gebeuren dat je uit balans raakt, maak dan pas op de plaats en stel de vragen die zojuist zijn aangereikt. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van mindfulness of iemand die goed kan luisteren, iemand die de discrepanties uit je verhaal kan halen.

Philip: Dat betekent voor jezelf dat je goed moet nagaan wat het beste bij je past. Voor de eén is  meditatie een goed hulpmiddel en voor de ander een goed gesprek.

Michael: Of een retraite volgen.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *