3D streetart by Edgar Muller

 3D streetart by Edgar Muller, wijs foto met je muis aan voor ‘making of…’

Philip: We hebben van iemand een vraag binnengekregen die we graag aan jullie willen voorleggen.
‘Als ik ‘Een Cursus In Wonderen‘ goed begrepen heb, is alles een droom/illusie, behalve de werkelijkheid. Die is echter non dualistisch. Er is geen wereld, behalve God/Bron. Dit is ook wat andere non dualistische stromingen volgens mij zeggen. Dit betekent dat alles vanuit de denkgeest gecreëerd wordt inclusief het inzicht van Michael en behoort tot de wereld van de droom/illusie. Niets mis mee. Echter gaat het er uiteindelijk niet om dat ik inzie dat ik zelf mijn verhaal creëer ? Door je vast te zetten in rollen van Michael of karaktertypes zoals het enneagram bevestig ik de illusie/droom ? Met andere woorden, ik creëer op mijn manier Michael/enneagram vanuit mijn denkgeest en verleen het werkelijkheid in plaats van dit als illusie/droom te zien. Ik zie wel dat Michael/enneagram behulpzaam kan zijn voor een gelukkige droom, maar zie niet dat het bijdraagt tot het ontwaken uit de droom. Volgens ‘Een Cursus In Wonderen’ is vergeving het enige wat ons te doen staat en verder spelen we ons spel mee. Zie ik iets over het hoofd en hoe kijkt Michael hier tegenaan?’

Michael: Wel, wij hebben een dikke glimlach om onze mond, want wij zien ons goddelijk. Dus wij zijn. En ook het goddelijke in ieder mens is. Als u wel in het goddelijke gelooft en de wereld als illusie ziet dan is dit voor ons een enorme discrepantie, want dan zou de hele lering op aarde zinloos, waardeloos en nutteloos zijn. Dus waarom moeite besteden om te vergeven, want wat vergeef je als iets niet bestaat? Dus het goddelijke in de mens die streeft naar de vervolmaking, is in onze ogen een levend doel in de dualiteit op deze aarde. Als we niet kunnen ontwikkelen of leren dan zal het hele fenomeen leven in dualiteit op aarde om te komen tot die vervolmaking een enorme respectloze truc van het goddelijke zijn, en het woord zegt het al, het goddelijke is niet bezig met onzuivere activiteiten.
Dus gesproken over illusie, hoe voelt u in u of iets waar is of niet?  Doorgaand op uw redenering zou u uzelf ook niet serieus hoeven te nemen, want u bent een illusie. Wij hopen dat we u uit deze illusie hebben kunnen halen dat het wezenlijk is op deze aarde om als mens natuurlijk bewust te zijn dat u uw toekomst creëert door de keuze die u maakt, dienend aan het doel. Dus niet vastgeprikte etiketjes doel, modus, etcetera. Het zijn manieren om energieën te benoemen en ook om focus te houden waardoor u weet wanneer u trouw bent aan uzelf of wanneer u uzelf voor de gek houdt, zo simpel als dat. Wij wensen u een mooie verder ontdekkingsreis toe.

Philip: Begrippen zoals Illusie, droom en waarheid zijn best wel moeilijk en worden vaak op aarde gebruikt. Als we bijvoorbeeld praten over de werkelijkheid is het toch zo dat een ieder die werkelijkheid anders beleeft?

Michael: De waarheid, de werkelijkheid dat is feitelijk het goddelijke, het puur zuivere en het onvoorwaardelijke. De illusie is dat we denken dat we die al hebben. Illusie wordt ook vaak in een vorm gegoten om er mee om te gaan. Het hoeft niet de vorm te zijn, het is een vorm. Een droom  kan voortkomen uit een missie. Een droom is eigenlijk niets anders dan een mogelijkheid tot voorstellen, iets wat er heel graag gecreëerd zou willen worden wat er nog niet is. Een droom kan voortkomen uit verlangen en kan ook zo praktisch zijn dat iemand niet omvalt. Of dat iemand een soort focus kan hebben voor zichzelf om het leven te leven. Is een droom gelijk aan een illusie? Dat hoeft niet, want een droom creëer jezelf en dat hoeft bij een illusie niet altijd zo te zijn.

Theo: Kunnen jullie dat van die droom en illusie nog wat verder toelichten?

Michael: Een droom creëert de mens met een doel en een illusie kan het verschil zijn tussen de waarheden of een drogwaarheid. Dus als u denkt dat als dit en dit en dat maar vervuld wordt dan ben ik gelukkig is dat puur een illusie en dat is geen droom.

Philip: De droom zou dan bij een kind bijvoorbeeld kunnen zijn om profvoetballer te worden.

Michael: Ja, die droom stimuleert dan in de richting van de profvoetballer.

Philip: Een illusie zou kunnen zijn, als ik maar veel geld heb dan ben ik gelukkig.

Michael: Ja, of dan kan ik kopen wat ik wil, of dan vinden mensen mij aardig.

Theo: In de termen van Een Cursus In Wonderen zou dan in de kosmos de bron echt zijn en de bewustzijnsdomeinen en niveaus van bestaan en de rest is een illusie?
 
Michael: Dit gaat te ver.

Theo:  Ja, dat is een beetje kort door de bocht.

Philip: God, de bron is ook hier op aarde aanwezig.

Michael: Ja, precies en ging over de waarheid en niet over de illusie en de droom.

Theo: Het is een andere werkelijkheid.

Michael: Het is een menselijke werkelijkheid, vervuld met de bron die puur, zuiver, God is. Hoe iedereen het invult, dat stukje, het onsterfelijke stukje die ook u laat merken dat u niet eerlijk bent, niet trouw bent aan uzelf of niet tegemoet komt aan waarden en normen van uzelf of van de wereld om u heen. Het is het gouden kompasnaaltje dat gaat flikkeren als het niet klopt, oftewel het innerlijk weten of het goddelijk stuk.

Theo: Ja en als dingen doet die daar van afwijken dat zit je nog in het onbewuste onbewustzijn en dat is wat Een Cursus In Wonderen zegt dat daar steeds een stukje van moet afpellen  en dat noemen ze dan vergeven.

Michael: Wij zouden het iets anders formuleren, zonder het nu te kort te willen doen. Als je een bewuste keuze maakt om te liegen, te stelen of te doden, is dat niet meer in het onderbewuste. Dan is het een bewuste keuze om iets te doen wat niet klopt. Het is genuanceerder dan dit en het is een illusie om te accepteren dat iedereen vanuit het onbewuste dingen doet die niet door de beugel kunnen. En het is absoluut geen droom.

Theo: Mensen nemen dus ook bewuste keuzes die niet afgestemd zijn op het goddelijke.

Michael: Ja, daar is het leven voor. Om die dualiteit te maken, eigen verantwoordelijkheid, het vrije keuzestuk. Je voelt dat het klopt. Als je zou willen ontkennen wat voelt dat klopt, loop je altijd stuk.

Philip: Het is best wel moeilijk om precies te voelen of het klopt.

Michael: Jawel, er is echter altijd een innerlijk weten, hoe onbewust mensen ook zijn, die signalen afgeven zoals‘je kunt het beter niet doen’, of zo.

Theo: Voelen mensen zoals bijvoorbeeld Gaddafi, die vreselijke dingen hebben gedaan, dat ook van binnen of zitten ze in een onbewust stuk?

Michael: Nee, het is een verwrongen stuk, want zij zijn zo niet geboren, zo zijn ze geworden.  Macht, invloed, status zijn de grootste killers voor het in verbinding zijn met het innerlijk weten. Het mag een plek hebben want het laat hun dan niet zijn zoals ze het bedacht hebben of denken het nodig te hebben. Dat is het verschil.

Theo: Alhoewel dit een typisch baby ziel verhaal is, betekent dit niet dat iedere baby ziel dit doet.

Michael: Nee, dat klopt.

Theo: Op het moment dat zij beter afgestemd zijn op hun essentie, zullen ze dat soort dingen niet doen.

Michael: Nee, dan is de kans heel klein dat ze uitgroeien tot Gaddafi.