kind-kust-dolfijn-540x180

Deze keer gaan we met Michael in dialoog naar aanleiding van een eerder gesprek dat is weergegeven in The Michael Teaching Library. Dit gaat over de vraag:  Op welke wijze kun je je persoonlijkheid en je Essentie synchroniseren?  

Theo: Er worden drie eenvoudige manieren genoemd om je persoonlijkheid en je Essentie te synchroniseren, namelijk het schrijven naar je Essentie, het spreken naar je Essentie en het mediteren met je Essentie. Hoe weet ik nu wat het beste bij mij past? Hangt dit nog af van mijn rol of mijn persoonlijkheidskenmerken?

Michael: Welkom, we zouden tegen u meteen willen zeggen dat u vaak in uw hoofd zit. Dus u bent iemand die het gemakkelijkst praat tegen uw  Essentie of schrijft naar uw Essentie. Mensen die meer in het emotioneel  centrum zitten, hebben ook de neiging om veel tegen zichzelf te praten. Zij hebben vanuit het gevoel meer de behoefte om zichzelf in stilte terug te trekken. Ze nemen dan waar welke plek in het lichaam of in de energie de aandacht trekt om daar dan op te focussen. En zoals u zult begrijpen, hoe veelzijdiger een mens is, hoe meer ze de behoefte hebben – zoals mensen met het persoonlijkheidskenmerk groei – om te experimenteren. Er is geen beter of best in deze. Het is ook erg afhankelijk van de mindset, van de rust in het hoofd, hart en lijf waar de voorkeur zal zijn.

Philip: Als je één van die drie methoden toepast, hoe merk je dan dat je op de goede weg bent en dat je bij je Essentie komt?

Michael: In eerste instantie zul je eerst gaan experimenteren omdat niet veel mensen schrijven naar hun Essentie. Eerst is het prototypen wat het inhoudt en wat het verschil is tussen deze drie benaderingen. De volgende stap ligt feitelijk voor de hand; waardoor maakt u het gemakkelijkst contact met uw bron, Hoger Zelf of Essentie? Hoe is het verschil in neutraliteit? Als je schrijft, blijf je dan neutraler dan als je het in je lichaam voelt? Dus het hangt ook sterk af van op welk punt men onderzoekt, wat het meest passend is en daarnaast ook of het een manier is die überhaupt bij je past. Want een ander kan gaan wandelen en zich verwonderen over de natuur  waardoor die verbinding dan als vanzelf ontstaat, zonder er een techniek van gemaakt te hebben.

Philip: En als je op zo’n moment bent aangeland, wat merk je dan? Ervaar je bijvoorbeeld rust, blijdschap of een enorme ruimte?

Michael: Dat zijn allemaal hele goede vertolkingen van hoe de beleving kan zijn: een gevoel van eenheid, een waarneming van grenzeloosheid, een gevoel van onvoorwaardelijke liefde, verbonden zijn. Het beweegt zich al naar gelang de gevoeligheid van de persoon en is ook afhankelijk van de behoefte waarmee men op zoek gaat naar het Hoger Zelf. Wil je bijvoorbeeld een antwoord dan ga je op een andere manier je focus leggen om op zoek te gaan naar die innerlijke wijsheid. Wil je jezelf in een ontspannende staat brengen, dan is dat je focus en kan het heel goed zijn dat je focus ligt op het leegmaken van de geest of het hoofd. Wil je jezelf ruimtelijk voelen dan is ook de focus meer gericht op de energie van het Zijn. Bijvoorbeeld op het uitzetten van je aura of jezelf zo in het licht zetten dat je even het bewustzijn van je fysiek lichaam los kunt laten. Wij zouden zeggen, onderzoek welke vorm het sterkst is en wissel, omdat je daardoor jezelf ook meer mogelijkheden biedt om direct met je Zijn in contact te komen.

Theo: Dit is een mooi advies. Ik heb nog een vraag over het praten tegen je Essentie. Wat is het verschil tussen het hardop zeggen en het zonder woorden (in gedachten) zeggen tegen je Essentie?

Michael: Over het algemeen is het verschil dat als iemand de woorden hardop uitspreekt er een manifesterende of een erkennende energie op zit. Het is vaak krachtiger en als het uitgesproken is dan kan het niet zo gemakkelijk afgedaan worden als ‘oh, dat was maar een gedachte.’ Als het zonder woorden uitgesproken wordt, en dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, heeft het er mee te maken hoe open en eerlijk je kunt zijn in dat contact.

Theo: Ik kan me er wel iets bij voorstellen, in die zin dat als je iets uitspreekt, het dan ook voelt dat je daar de volledige verantwoordelijkheid voor neemt, veel meer dan wanneer je dat alleen in gedachten doet.

Michael: Ja, dat klopt. Het kan nog afgedaan worden als ‘toen was ik in die of die stemming’ of ‘ik weet niet zeker of het mijn stem was’ of dat het de wens van de gedachte was. Er kan makkelijker meer ontwijking rondom ontstaan. Als het uitgesproken wordt ga je er ook meer instaan of voor staan, afhankelijk van de inhoud of het proces.

Theo: Helder. Ik heb nog een vraag bij meditatie. Ik lees: Als je mediteert, vergeet dan niet je Essentie uit te nodigen om toegang te geven tot je kerncentrum waar al je ervaringen opgeslagen zijn. Hoe nodig je je Essentie daartoe uit?

Michael: Door het te benoemen, door te zeggen ‘ik vraag mijn Essentie toegang tot mijn innerlijke wijsheid’, want anders is de kans namelijk ook aanwezig dat je gewoon in gesprek gaat met een deelaspect van jezelf. En als je in verbinding bent met je Essentie zal je ook geen ‘ja maren’ horen of voelen. Dan is er die verbinding. Je weet, je voelt dat je met je Hoger Zelf of Essentie in verbinding bent. Mensen die beginnen zullen daarin hun eigen ervaring hebben. Als je voelt ‘nu herken ik de verbinding van de vorige keer’, bekrachtig je op die manier ook wanneer je wel of niet in verbinding bent.