Je attitude is je houding ten opzichte van de wereld, hoe je naar de wereld kijkt. Attitudes bepalen je perceptie van alle aspecten in het leven, hoe je jezelf en anderen ziet en hoe je je ervaringen waarneemt.
Theo: ‘Van alle persoonlijkheidskenmerken is de attitude gedurende je leven het makkelijkst te veranderen’ schreven we in het boek. Hoe ga je van de ene attitude naar de andere? En hoe weet je wat een passende attitude is voor een bepaalde levenssituatie?
Michael: Het heeft te maken met het bewust zijn van je gekozen attitude. Als je die attitude meester bent geworden kun je voelen dat deze echt niet meer past of je voelt dat je die in de ontwikkeling achter je kunt laten. Wellicht is de atttitude nog niet tot in de perfectie afgerond, want zo af en toe val je nog wel terug in die specifieke attitude. Als je, afhankelijk van de fase van je leven, zover bent, kun je kijken welke nieuwe meester te worden attitude dan past bij die fase en de nieuwe uitdagingen waar je op dat moment voor staat. Als je bijvoorbeeld de idealist neemt, kan het goed zijn dat deze roze bril het mogelijk maakt om de hobbels en de ervaringen, die je mee gaat maken vanuit die manier, het best aan te pakken. Dus dan wordt het meer een hulpbron dan alleen maar een wijze waarop je de wereld bekijkt.
Theo: Dus je maakt eerst je attitude meester en dan kies je wat een geschikte attitude is voor de dan aanwezige situatie waarop je je gaat concentreren?
Michael: Ja.
Theo: Betekent dat, als je een bepaalde atttitude nog niet meester geworden bent, dat je ook niet of moeilijk kunt kiezen om vanuit de andere attitude naar de buitenwereld te kijken?
Michael: Als het doel is om die volgende attitude meester te worden, moet je eerst de andere meester zijn geworden. Je kunt bijvoorbeeld de idealist in een bepaalde fase van je leven nodig hebben. Daarvoor is feitelijk min of meer geprogrammeerd dat je de eerst gekozen attitude meester bent geworden of bijna meester bent geworden. Je kunt dan nog heel soms terugvallen, echter wel al aan die andere attitude beginnen.
Theo: Om een voorbeeld te geven, mijn attitude is spiritualist. Als ik de kamer wil gaan schilderen kijk ik er dan met de attitude pragmaticus tegen aan?
Michael: Nee, dan doet u wat functioneel is met de kwaliteiten die u hebt. Om uw muren te schilderen heeft u geen persoonlijkheidsverandering nodig.
Theo: Ok, als je het over dit soort situaties hebt dan moet je het niet zo eng zien?
Michael: Nee, want het is echt verbonden aan je zijnskwaliteit. Als u niet zelf muren kunt schilderen, laat dan iemand anders dat doen, echter daardoor wordt u geen ander mens.
Philip: Wat we in onze praktijk meemaken is dat we ondervinden dat de rol en de persoonlijkheidskenmerken heel logisch op elkaar aansluiten, in lijn met elkaar zijn. Ze bekrachtigen elkaar ook en passen precies bij het pad dat die persoon in zijn of haar leven volgt. Anderen hebben natuurlijk ook een rol en persoonlijkheidskenmerken, echter met tegengestelde kenmerken. Die paden lijken veel zwaarder te zijn doordat ze vele hobbels onderweg tegenkomen. De rol en de persoonlijkheidskenmerken ontkrachten elkaar dan meer. Als je de attitude meester hebt gemaakt, wordt er dan rekening gehouden met de manier waarop de nieuwe attitude past bij de rol en de persoonlijkheidskenmerken?
Michael: Altijd, want na een leven dat over slinger- of doornenpaden is gegaan, heeft de essentie de behoefte om ook wel eens een keer een leven in de luwte te leven. In dat leven zijn onafgemaakte stukjes of nog kleine verdiepingslagen nodig om weer klaar te zijn voor een grote volgende stap. Dat kan zich dan uiten in een ogenschijnlijk ingewikkeld en tegenstrijdig persoonlijkheidsprofiel, echter om een grote, kleinere of een verdiepende stap te kunnen maken heeft de essentie daar zelf voor gekozen. Het zijn nooit opgedrongen persoonlijkheidsaspecten om een volgend leven mee te vullen.
Theo: Begrijp ik het goed dat als je een levensdoel hebt om heel gefocust met één onderwerp bezig te zijn, je dit terug ziet in een profiel waarbij veel onderdelen elkaar bekrachtigen en ze juist die focus benadrukken?
Michael: Ja, je creëert dus het profiel waardoor je voorgenomen stappen haalbaar zijn om te realiseren.